Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects

Garden with bonsai trees lies at heart of Seattle residence by Stuart Silk Architects

Washington firm Stuart Silk Architects has completed a waterfront house in Seattle, which consists of cedar-clad pavilions organised around a Japanese garden.

爱博体育官网The Hidden Cove residence is located on Lake Washington in the city's Washington Park neighbourhood. Built into a sloped site, the home is afforded views of the water and the Cascade Mountains in the distance.

Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects

爱博体育官网Local firm conceived the project for a couple who desired a tranquil atmosphere and access to water. The residence also needed to accommodate their unique collection of outdoor plants.

"For over 20 years they had amassed an impressive collection of plants, which they lovingly cared for and painstakingly pruned, consistent with the traditions of Japanese landscaping," the studio said.

爱博体育官网"For them, the garden was as important as the home."

Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects

爱博体育官网In terms of an architectural style, the goal was to create a dwelling that drew upon Japanese vernacular without being too literal.

爱博体育官网The team sought to reinterpret Japanese principles "through the lens of modern Pacific Northwest sensibility".

Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects

The architecture team responded to an oddly shaped site with four pavilions, one of which is set an angle. Varying in size, the volumes are arranged around a lush garden designed by local firm .

爱博体育官网"The garden is divided into two principal rooms connected by a watercourse that falls from the street toward the lake and represents a journey from the mountain to the sea," the team said.

A covered walkway stretches through the centre of the residence and knits the pavilions together.

"The design seeks to merge garden and shelter," the studio added. "The house surrounds the gardens to create an experience that is sanctuary-like and has a sense of stillness and calm."

Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects

Exterior walls are wrapped in custom-milled cedar siding, helping the home blend with its earthy setting. The pavilions are topped with low-angled, hip roofs that take cues from traditional Japanese homes. Zinc shingles will develop a patina over time.

The team raised the roofs above the pavilions and created an upper level of glazing to usher in daylight inside.

"To prevent the home from being too dark on the inside, we lifted each roof up on ultra-thin steel posts to create space for a continuous band of clerestory windows," said firm founder Stuart Silk. "Each roof seems to defy gravity."

Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects

Within the home's separate volumes, bedrooms and living areas are clearly delineated.

The northern portion of the dwelling contains a garage and kitchen. An adjoining volume houses a living and dining room, which merges with a sheltered terrace overlooking the lake.

爱博体育官网The angled volume, which runs along the southern edge of the property, holds a master suite, a guest bedroom and an office suite. A detached pavilion on the west encompasses an art studio, a guest room and a gym.

Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects

Throughout the residence, Stuart Silk Architects created large windows that provide views of the inner garden or the landscape beyond the client's property.

"Floor-to-ceiling glass was used extensively throughout the home to frame each unique view," the studio said. "The energy codes were carefully negotiated to make for an efficient thermal dwelling."

Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects

Rooms feature neutral colours, contemporary decor and natural finishes such as marble and wood. The team incorporated oversized oak doors with a ceruse finish and pocket doors to help maximise space.

Ceilings are clad in slats of cedar – a material chosen for both its aesthetic and acoustical qualities.

Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects

爱博体育官网"Each plank is separated by a half-inch to allow sound to be absorbed into the sound insulation in the cavity above," the architects said. "The house is quiet even with lots of people."

Other dwellings in the Seattle area are a home designed by Garret Cord Werner for an avid swimmer and a rentable cottage by Wittman Estes and NODE that runs on solar power.

Photography is by .


Project credits:

Architecture and interior architecture: Stuart Silk Architects
Interior furnishings: Sechrist Design
Landscape architecture: Land Morphology
Construction: Mercer Builders
Structural engineer: Quantum Consulting Engineers
Civil: DR Strong Consulting Engineers
Waterproofing:爱博体育官网 BEE Consulting, LLC

More images and plans

Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects Plan
Floor plan
Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects
Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects
Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects
Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects
Hidden Cove Residence by Stuart Silk Architects

Highlights

hg0088官网 必威官网体育 亚洲城ca88官网 千蠃国际网站 188体育官网 乐虎体育|官网 千亿体育爱博体育官网 betway必威官网 澳门威尼斯官网注册 betway官网