The Larch Mill by TAP Architects

TAP Architects builds black house atop old granite mill in Scotland

The stone base of a former mill has been repurposed as a raised plinth for house in Aberdeenshire, Scotland, designed by TAP Architects.

爱博体育官网Dug into a gently sloping site, the granite mill building was once surrounded by a variety of agricultural structures.

The Larch Mill by TAP Architects

The new home – called The Larch Mill on account of its black Siberian larch cladding – is designed to reference this history.

爱博体育官网Its owners initially wanted to incorporate the ruined mill into the home itself,  but flood risk in the area restricted any new building to the higher portion of the site.

The Larch Mill by TAP Architects

To solve this, used the old mill's stone walls as a base.

爱博体育官网"By removing the roof of the mill we were able to conceive of the base of the building as a plinth for the new construction above, thus treating it as part of the site topography - the built equivalent to a rock outcrop," said the studio.

The Larch Mill by TAP Architects

This stone base houses storage and a plant room with a separate entrance.

爱博体育官网An exterior staircase leads up to an L-shaped area housing the living spaces, accessed from the higher plateau.

The Larch Mill by TAP Architects

"We developed a proposal that organised the house into two parallel bays," said TAP Architects.

"The first appears as a linear structure with half its length on the solid ground of the plateau and the other projects out of the granite walls of the mill."

The Larch Mill by TAP Architects

In order to build atop this stone base, a lightweight structure of steel and timber was used.

The wing at the top of the slope is built upon new concrete foundations.

The Larch Mill by TAP Architects

爱博体育官网Floor-to-ceiling windows at both ends frame views over the landscape.

The Larch House's interiors are organised around two pieces of furniture. The first is a ten-seat antique dining table that acts as a focal point for the living, dining and kitchen wing.

The Larch Mill by TAP Architects

A baby grand piano sits in a music teaching space in the linear wing.

爱博体育官网Two bedrooms, one to the south and one to the north, feature east-facing windows to bring in morning sunlight.

The Larch Mill by TAP Architects

The master bedroom also looks out to the west.

爱博体育官网An area of paving surrounds the entire upper level of the home, opening into a small terrace and garden space to the north.

The Larch Mill by TAP Architects

爱博体育官网This patio is sheltered from the wind by the place where the house's wings meet.

Simple white interiors and skylights create bright, open spaces which focus on views of the surroundings.

The Larch Mill by TAP Architects

爱博体育官网The agricultural architecture of rural Scotland has inspired many architects working on similar sites.

Mary Arnold-Forster designed a house on the Isle of Skye that has an industrial-style metal exterior.

Haysom Ward Millar Architects won RIBA House of the Year爱博体育官网 with a barn-style cottage on the edge of a loch in the Scottish Highlands.

Photography is by .

More images and plans

The Larch Mill by TAP Architects
Ground floor
The Larch Mill by TAP Architects
Upper floor
The Larch Mill by TAP Architects
Cross section
The Larch Mill by TAP Architects
Section perspective
The Larch Mill by TAP Architects
Arial sketch

Highlights

hg0088官网 必威官网体育 亚洲城ca88官网 千蠃国际网站 188体育官网 乐虎体育|官网 千亿体育爱博体育官网 betway必威官网 澳门威尼斯官网注册 betway官网